Kontantbegränsning på pant

DIGITAL PANTBETALNING I MOBILEN, PANTPENG DIREKT PÅ DITT KONTO kontakta oss så berättar vi mer info@ipant.se

Kontantbegränsning på pant

Antal livsmedelsbutiker som begränsar sin kontantutbetalning för pantkvitton ökar i Stockholms innerstad. Anledningen till kontantbegränsningen är att panthanteringen har ökat.

Livsmedelsbutikerna i innerstaden kan komma att sätta stopp för kontant utbetalning vid pant, det rapporterar lokaltidningen Mitti. Det innebär att den som pantar burkar och flaskor enbart kan handla i butiken för sina pantpengar. Exempelvis kan du enbart handla för pantkvittot på Ica Sabbatsberg. Utöver det har Coop på Tomtebogatan och Hemköp Wasahallen ett tak på 20 kronor i kontanter för den som pantar, resten får man handla för.

Anledningen till kontantbegränsningen är att panthanteringen har ökat.

– Vi får in otroligt mycket pant, ungefär tre gånger så mycket som vi säljer. Om vi betalar ut kontanter för pantkvitton får vi in så mycket att vi inte kan hantera panten. Det blir fullt, helt enkelt, säger Patrik Andersson, butikschef på Ica Sabbatsberg till Mitti.

Stort behov av fler pantstationer

Butikscheferna tycker att det behövs fler pantstationer och att det är dåligt att enbart livsmedelsbutikerna ska ta emot pant.

– Systembolaget, kiosker och foodtrucks säljer också burkar och flaskor, men det är bara vi som tar emot dem. Det borde finnas fler mobila stationer, exempelvis vid Vasaparken, säger Patrik Andersson.

– Det vore bättre om det fanns pantstationer lite här och var, säger Mats Lunde, butikschef på Coop Tomtebogatan, till Mitti.

”Tar emot väldigt mycket pant”

Det är företaget Returpack som ansvarar för pantsystemet och enligt dem är det upp till var och en av livsmedelsbutikerna att avgöra sina pantrutiner.

– Vår rekommendation är att ha en automat och att betala ut kontanter. Det gör också de flesta butiker. Men jag kan förstå att det kan vara svårt för butiker i Stockholms innerstad som är små och tar emot väldigt mycket pant, säger Katarina Lundell, marknadschef för Returpack, till Mitti.

Returpack arbetar med att få fram fler pantstationer närmare innerstaden. I dagsläget ligger den närmaste i Kungens kurva.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

EnglishSwedish